Alle skal få tilbod om høgfartsbreiband innan 2025

Regjeringa har sett seg som mål at alle norske husstandar og verksemder skal få tilbod om høgfartsbreiband innan utgangen av 2025.

Ved utgangen av 2020 hadde 90 prosent av innbyggjarane i Noreg tilbod om høgfartsbreiband. Det målet vart sett i 2016 – og er no nådd.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) set no ein sluttdato for når vi skal nå målet om dekning for alle i heile landet. Innan utgangen av 2025 skal alle husstandar og verksemder ha tilbod om ein nedlastingsfart på minst 100 megabit per sekund.

– Alle skal ha høve til å arbeide heimanfrå og ta i bruk alle digitale, offentlege tenester for ein enklare kvardag. Det som er viktig med målet, er at også alle i distrikta no skal få tilgang til internett med høg fart, seier Helleland til NTB.

Insentiv i 5G-utbygging

For å få det til, blir det no lansert ei pakke med fleire tiltak. Det nye målet kjem fram i ei stortingsmelding som skal leggjast fram 9. april.

Auksjonen i haust om utbygging av 5G-nettet speler ei sentral rolle i den framtidige høgfartsdekninga – både i djupe dalar og høgt til fjells.

Tilbydarane, til dømes Telenor eller Telia, forpliktar seg til å byggje ut høgfartsbreiband i grisgrendte strøk i byte mot 5G-frekvensar, som staten står for.

Vanlegvis hadde aktørane måtta betale for tilgang til desse frekvensane. Staten har lagt opp til ein rabatt på inntil 560 millionar kroner, som elles ville vore inntekter til staten. No får tilbydarane rabatten i byte mot utbygging av høgfartsbreiband i område der dette ikkje ville vore lønnsamt. Dei må byggje ut for eit beløp som er minst like stort som rabatten.

– 5G er ein ressurs med store verdiar. Under pandemien har vi erfart kor viktig det er med raskt og stabilt breiband – og det blir ikkje noko mindre viktig framover, seier Helleland.

Høg fart?

Høgfartsbreiband blir definert av Helleland som ein nedlastingsfart på minimum 100 megabit per sekund og ein opplastingsfart på 10 megabit per sekund. I Sverige har dei eit mål om at 98 prosent av husstandane skal ha eit tilbod på minimum 1.000 megabit nedlastingsfart innan 2025.

Altså har dei eit mål om ei dekking som ikkje når ut til heile befolkninga, men som til gjengjeld er ti gonger raskare. Helleland seier dei norske styresmaktene òg har ambisjonar om høgare fart, og at dette er ein prosess som går parallelt, men som vil ta lengre tid.

– Det viktigaste er at alle skal få eit godt tilbod på høgfart, som er godt nok for dei aller fleste i dag. Det betyr ikkje at vi ikkje skal ha ambisjon om gigabithastigheit, for den teknologiske utviklinga skjer veldig raskt. Det som er «breitt» breiband i dag, kan vere «smalt» om kort tid, seier ho.

Både telekom- og breibandselskap

Detaljane om korleis 5G-auksjonen skal gå føre seg, er ute på høyring. Nasjonal kommunikasjonsmyndigheit (Nkom) vil komme med nærare føringar om nøyaktig kva område som skal auksjonerast ut, og kva aktørar som kan by, så snart det lèt seg gjere. Men alt no opnar Helleland for at fleire enn dei store telekomtilbydarane Telenor, Telia og Ice kan delta.

– Vi legg opp til at flest mogleg skal kunne vinne fram i auksjonen, både telekomtilbydarane og breibandselskapa, seier ho.

Utbygginga av 5G-nettet startar straks etter auksjonen og skal etter planen vere ferdig innan utgangen av 2024. Deretter skal alle etter planen ha internett med høg fart innan utgangen av året etter.

– Det kjem til å gå frå å stå i stampe på ein tofeltsveg i rushtrafikken til å køyre åleine på ein åttefelts motorveg, lovar Helleland.

(©NPK)

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) set eit nytt ambisiøst mål om raskt internett til heile befolkninga i Noreg. Her under ein spørjetime i Stortinget i november i fjor. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...