Ap: – Havbruksstrategi bør forankrast i Stortinget

Regjeringa skal leggje fram ein havbruksstrategi før sommaren fordi det hastar. Ein minister på oppseiing bør forankre politikken i Stortinget, meiner Ap.

– Dette handlar om ei næring i rivande utvikling. Eitt mål er å få forvaltninga oppdatert med det næringa driv med. Det skjer ei utruleg utvikling både på offshore-havbruk, landbasert havbruk og i det kystnære havbruket, seier fiskeriminister Hans Emil Ingebrigtsen (H), til NTB.

Han seier at havbruksstrategien skal leggjast fram «før sommaren». Strategien skal ta for seg tilgangen til fôrressursar, areal, infrastruktur, løyvesystemet og digitalisering.

Travelt

Det er berre fem år sidan regjeringa fremja og fekk vedteke ei havbruksmelding i Stortinget. Denne gongen er det ein strategi som skal fremjast. Den skal ikkje Stortinget behandle.

– Det er tidshorisonten som avgjer det. Ei stortingsmelding vil ta tid. Men det vil òg vere aktuelt å forankre enkelte ting i Stortinget. Det er ikkje noko nytt at ei regjering legg fram strategiar. I realiteten er det neppe så store forskjellar i oppfatninga av korleis ein skal føre næringa vidare, seier statsråden.

- Strategiarbeid på speed

Fiskeripolitisk talsperson i Arbeidarpartiet Cecilie Myrseth er kritisk til at det kjem fleire utgreiingar, men få konkrete tiltak i arbeidet med ein strategi som blir lagd fram når som helst.

– Vi har ein fiskeriminister som set i gang strategiarbeid på speed. Det kjem lite tiltak og mykje utgreiingsarbeid. Det går veldig i ring med lite ønske om politisk forankring av det ein gjer. Næringa treng at det som blir foreslått, blir reell politikk. Då må ein komme til Stortinget med det. Men det vil ikkje fiskeriministeren i det meste han held på med, seier Myrseth.

Hastar for ministeren

Ho kan ikkje sjå at det er andre enn Hans Emil Ingebrigtsen som har hastverk.

– Spørsmålet er kven det hastar for. Ein fiskeriminister på oppseiing eller ei næring som treng langsiktig perspektiv og føreseielege forhold, seier Myrseth.

Forenklingar

Ei arbeidsgruppe la 1. juni fram ei innstilling for forenklingar i regelverket for havbruksnæringa.

– Næringa sjølv synest det har vorte for komplisert å rette seg etter mange ulike offentlege styresmakter, seier Ingebrigtsen.

Han bad om ti innspel frå arbeidsgruppa og fekk fjorten forslag tilbake. Forslaget som toppa lista, handla om å lage ein felles digital portal for informasjon, rapportering og kommunikasjon mellom styresmaktene og næringa.

Nytt direktorat

Eit anna forslag er å styrkje Fiskeridirektoratet, slik at det får ansvaret for å koordinere dei ulike forvaltningsorgana som har med havbruksnæringa å gjere.

Arbeidsgruppa foreslår at direktoratet byter namn til Sjømatdirektoratet eller Fiskeridirektoratet. Denne innstillinga har vorte tolka dit at ein ønskjer eit eige departement for fiskeriministeren, som i dag deler departement med næringsministeren.

– Dette er eit litt større spørsmål og eit stort lerret å bleikje. Det er ikkje nødvendigvis slik at ein ny offentleg instans fører til forenklingar. Vi ser etter lågthengande frukter for forenkling av næringa, seier Odd Emil Ingebrigtsen.

(©NPK)

Oppdrettsnæringa er på veg ut på storhavet med offshoreanlegg som Ocean Farm 1, som Salmar sette i drift utanfor kysten av Trøndelag for snart tre år sidan. No vil regjeringa leggje fram ein ny havbruksstrategi. Foto: Gorm Kallestad / NTB / NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...