Dei fleste synest det er OK å køyre litt for fort

Dei siste 20 åra har motstanden mot mindre brot på fartsgrensene minka, viser ei ny undersøking frå Ipsos.

Delen nordmenn som synest det er greitt å køyre litt over fartsgrensa, låg på 64 prosent i 1987. Sidan då har talet berre stige. Samfunnsundersøkinga frå Norsk Monitor viser at talet no ligg på over 84 prosent, og det har det gjort sidan tidleg 2000-tal. Delen som synest at det er greitt å køyre med ein liten, men ulovleg, promille, er langt lågare og ligg rundt 9 prosent dei siste ti åra.

– Eg synest det er oppsiktsvekkjande at rettferdssansen til befolkninga mot mindre fartsoverskridingar har vorte mindre og mindre over tid. Særleg når vi samtidig ser at mindre promilleoverskridingar framleis blir fordømt av heile befolkninga, seier seniorkonsulent John Spilling, som er ansvarleg for samfunnsundersøkinga Norsk Monitor.

Seniorrådgivar Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen meiner derimot at biletet er meir nyansert.

– Sjølv om dei fleste veit at fart er ei vesentleg årsak til at det skjer ulykker, er det likevel sosialt akseptert å køyre litt over fartsgrensene. Ekstremfart, derimot, er det ikkje aksept for. Samtidig kan desse haldningane bli knytte opp til kva type veg det er snakk om. På strekningar med låg fartsgrense, altså 60 km/t og under, så er folk meir negative til å liggje over fartsgrensa, seier ho.

Når det gjeld kontrasten mellom delen som synest at det er greitt å køyre med promille, og delen som synest at det greitt å køyre litt over fartsgrensa, meiner Aarvold at det har ei forklaring.

– Det kjem nok av at ein lettare forstår risikoen ved å køyre med promille kontra det å køyre litt over fartsgrensa, meiner ho.

(©NPK)

– Eg synest det er oppsiktsvekkjande, seier John Spilling i Ipsos etter at deira undersøking viser at motstanden mot mindre fartslovbrot har minka hos nordmenn dei siste 20 åra.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...