Klimakrangel om søppelavgift

Stortingsfleirtalet meiner avfallsbransjen må sleppe CO2-avgift. No slår klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) alarm om forslaget.

Ei CO2-avgift som blir meir enn tredobla til 2.000 kroner per tonn innan 2030.

Det er sjølve kjernen i klimaplanen til regjeringa, som torsdag skal opp til behandling i plenum i Stortinget.

Klimameldinga ligg an til å bli vedlagd protokollen utan vesentlege endringar. Men på nokre få punkt får regjeringa fleirtalet mot seg. Og eitt av desse punkta er eit forslag om å la avfallsbransjen sleppe CO2-avgift.

I staden går opposisjonspartia inn for at «avgifta på avfallsforbrenning må flyttast tidlegare i verdikjeda». Forslaget blir støtta av Ap, Frp, Sp og SV.

MDG var òg med i semja opphavleg, men har no endra standpunkt.

Rotevatn reagerer

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) reagerer kraftig. Han meiner eit unntak kan true den norske satsinga på karbonfangst og -lagring, såkalla CCS.

– Vi har mange anlegg som no ønskjer å investere i karbonfangst. Korleis skal det lønne seg om det er gratis å forureine? spør Rotevatn.

CO2-fangst er dyr teknologi, påpeikar han.

– Dersom det skal koste kroner null å sleppe ut klimagassar, blir det vanskeleg å få grøne investeringar til å lønne seg, seier Rotevatn, som også påpeikar at avfallsforbrenningsanlegga har store utslepp.

– Klemetsrud i Oslo slepper åleine ut CO2 tilsvarande 200.000 bilar. Å frita desse frå CO2-avgift er både urettferdig mot annan industri og lite effektiv politikk.

Vil hindre eksport

Opposisjonspartia grunngir forslaget med at auka CO2-avgift på avfallsforbrenning kan føre til at ein større del av avfallet blir eksportert til andre land for å bli brent der i staden.

– Eg er veldig glad for at forslaget frå Framstegspartiet om å la avfallsbransjen sleppe CO2-avgift no får fleirtal. Ei særnorsk avgift på avfallsforbrenning vil føre til meir eksport av avfallet og vil berre flytte norske utslepp, seier Frps Terje Halleland.

– Avfallsbransjen har sjølv åtvara mot denne avgifta, noko regjeringa ikkje har lytta til. Det er ikkje fornuftig miljø- eller klimapolitikk at vi eksporterer vekk avfallshandteringa vår, seier Senterpartiets Sandra Borch.

Arbeidarpartiets Espen Barth Eide understrekar at det ikkje er snakk om å fjerne CO2-avgifta på avfall fullstendig. Spørsmålet er berre kven som skal betale ho.

– Det skal vere ei avgift på avfall. Men vi vil leggje avgifta ein annan stad.

Vil redusere søppelmengda

Med ei avgift «tidlegare i verdikjeda» siktar opposisjonspartia til produksjon og sal. Ei slik avgift er ifølgje opposisjonspartia meinte å stimulere til reduksjon i mengda avfall.

– Det viktigaste med dette er å redusere den totale søppelmengda. Då må vi leggje avgifta på til dømes produsentane eller dei som sel fossil plast, seier SVs Lars Haltbrekken.

– Då blir fossil plast dyrare, og bruken går ned, seier han.

Eide avviser argumentasjonen til Rotevatn om at eit slikt unntak vil vere urettferdig overfor andre industriar. Han meiner avfallshandtering bør sjåast på som ei samfunnsteneste.

– Vi meiner dei reelle forureinarane er dei som skaper avfallet.

Tvil om lønnsemd

Avfallsforbrenning har tidlegare ikkje vore underlagt CO2-avgift i Noreg. Avgifta vart innført i statsbudsjettet for 2021 med ein avgiftssats på 149 kroner per tonn.

I klimaplanen til regjeringa blir det konkludert med at ein CO2-pris på 2.000 kroner per tonn vil bidra til å gjere karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegg meir attraktivt økonomisk, men at ei slik avgift åleine truleg ikkje vil vere tilstrekkeleg til å gjere karbonfangst lønnsamt.

(©NPK)

Fortum Oslo Varmes anlegg på Klemetsrud i Oslo er kandidat for karbonfangst. No går føre seg ein økonomisk dragkamp om dei økonomiske rammevilkåra for avfallsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...