Nordre

Lundanes tok nytt langdistansegull i O-VM

O-løparen Olav Lundanes (31) sprang inn til det fjerde VM-gullet sitt på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørgde for dobbelt norsk.

O-løparen Olav Lundanes (31) sprang inn til det fjerde VM-gullet sitt på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørgde for dobbelt norsk.

Totalt sett var det sjette gong at Lundanes er verdsmeister på distansen. Første gong det skjedde var på heimebane i Trondheim for ni år sidan. Han vann òg distansen i 2012, og dessutan i 2016, 2017 og 2018.

Sunnmøringen Lundanes vart hardt pressa av Fosser i starten, og det drygde før Lundanes var i førarsetet. Etter 12 av dei totalt 16,4 kilometrane leidde Lundanes med åtte sekund. Derfrå og inn var det ingen tvil. Veteranen la inn kjempekreftene og drog ifrå. I mål var han 1.39 minutt føre Fosser.

Det la ingen dempar på humøret til Fosser.

Ung sølvvinnar

Kasper Fosser (20) er første norske junior i eit senior-VM sidan Tore Sagvolden i 1979. Junioren kjem frå Heming i Oslo, og bestefar Per vart verdsmeister i stafett i 1970.

Fosser tok eit smart vegval mellom post tre og fire. Han sprang meir på veg enn konkurrentar som Gustav Bergmann og Olav Lundanes.

- Eg merka mot slutten at vegløpinga tappa meg for krefter. Dette er vanskeleg å fatte, og eg hadde verkeleg ikkje trudd på dette.

Fosser seier at han ikkje kunne vore meir lykkeleg.

- Dette er det viktigaste løpet i livet mitt. Det er kanskje sju år til neste VM på heimebane. Det er heilt rått at eg får oppleve dette. Var det éin dag eg skulle gjere det bra på, så var det denne, sa 20-åringen frå Heming i Oslo til NRK.

Fosser fortalde berre om enkelte småfeil undervegs, og han sprang inn til den tida som var litt over åtte minutt betre enn det løypeleggarane hadde estimert.

Fosser hadde ein liten bom mellom post 12 og 13.

Dæhli-trøbbel

Magne Dæhli sprang inn til 5.-plass etter eit trøblete løp. Han enda 5.28 minutt bak.

- I dag følte eg at alt gjekk feil. Eg mista òg ein linse inn til den tiande posten. Eg sleit med å finne kartet og sleit med kneet. Det er utruleg kjedeleg at det skulle bli slik, sa Magne Dæhli.

VM-debutant Jon Aukrust Osmoen sprang inn til 1.43.11 og vart nummer 20.

- Dette vart ein tøff affære. Eg hadde håpt at det skulle losne undervegs, men det gjorde det ikkje, sa Osmoen til NRK.

Daniel Hubmann frå Sveits sprang inn til 3.-plass. Han hadde 2.58 opp til vinnaren Olav Lundanes. Landsmannen Matthias Kyburz var tre sekund bak Hubmann på 4.-plass.

(©NPK)

Olav Lundanes på første post på langdistansen i VM ved Mørk i Spydeberg. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.

Kasper Fosser etter innkomsten i Spydeberg onsdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse