Norsk sjømat med solid inngang på 2021

I dei tre første månadane i år vart det selt norsk sjømat i utlandet for 27,7 milliardar kroner. Det er ein verdinedgang på 3 prosent frå i fjor.

Likevel er det det nest beste resultatet i historia i eit første kvartal, viser tal frå Noregs sjømatråd. For mars isolert sett eksporterte Noreg sjømat for 10,9 milliardar kroner. Det er ein verdiauke på 13,5 prosent frå samanlikna med mars i fjor.

– Norsk sjømateksport har totalt sett hatt ein solid inngang på 2021. Det kjem først og fremst av at vi har hatt ein sterk auke i eksportverdien i mars, og då særleg for laks. Takka vere eit rekordhøgt volum er lakseeksporten i mars den høgaste som er registrert i ein enkeltmånad, seier administrerande direktør Renate Larsen i Noregs sjømatråd.

Lakseeksport fot 18 milliardar kroner

Totalt eksporterte Noreg 297.200 tonn laks for 18 milliardar kroner i første kvartal i 2021 og 108.200 tonn laks for 7,2 milliardar kroner i mars åleine.

– Sjølv om koronapandemien held fram med å prege sjømatmarknadene, er det gledeleg at eksportverdien for norsk sjømat aldri har sett ein sterkare mars enn i år. Sjømaten vår er ettertrakta i heile verda, og bak tala står ein tilpassingsdyktig næring med flinke folk i alle ledd, seier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Nedgang for skreien

Samtidig erkjenner Noregs sjømatråd at det framleis er utfordrande tider for delar av sjømatnæringa

– Dette gjeld særleg eksporten av torskeprodukt, som til dømes fersk skrei og klippfisk, seier Renate Larsen.

Det vart eksportert nesten 30.000 tonn torsk første kvartal i år. Av desse var berre 3.900 tonn skrei, noko som vil seie at volumet fall med 17 prosent og verdien med 64 millionar kroner, samanlikna med første kvartal i fjor.

Verdien for eksporten av klippfisk fall med 162 millionar kroner samanlikna med første kvartal i fjor, sjølv om Noreg eksporterte 23.000 tonn til ein verdi av 996 millionar kroner. Noko som er ei volumauke på 4 prosent.

(©NPK)

Lakseeksporten for mars sørgde for det nest beste resultatet nokon gong i eit første kvartal for Norges sjømatnæring. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB / NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...