Omsider klart for presidentval i Somalia

Etter fleire månader med utsetjingar er det omsider klart for presidentval i Somalia søndag. Den nye leiaren må førebu seg på å takle store utfordringar.

Landet på Afrikas Horn har stått i ei politisk krise sidan februar 2021, då president Mohamed Abdullahi Mohameds presidentperiode vart avslutta utan at det vart halde eit nytt val.

Valet på søndag lèt somaliarane velje mellom 39 kandidatar, inkludert den sitjande presidenten, og dessutan dei tidlegare presidentane Sharif Sheikh Ahmed og Hassan Sheikh Mohamud, og tidlegare statsminister Hassan Ali Kheyre. Berre éi kvinne stiller som kandidat, tidlegare utanriksminister Fawzia Yusuf Adan.

Alle kandidatane har lova å takle dei tallause problema i Somalia og sørgje for ein enklare kvardag for innbyggjarar som er leie av vald frå jihadistar, inflasjon og ein forverra tørke som har utløyst frykt for hungersnød.

(©NPK)

Plakatar med ulike presidentkandidatar er å sjå langs gatene i Mogadishu i forkant av valet i Somalia søndag. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse