Paven besøkte romfolk i Slovakia

Pave Frans oppmoda romfolk til å gå inn for å bli betre integrert då han tysdag brukte ein av dei fire dagane sine i Slovakia til å avleggje dei eit besøk.

Besøket til paven i busetjinga Lunik IX i Aust-Slovakia illustrerte kor utsett sigøynarane er for diskriminering i Aust-Europa. Politi og soldatar vakta vegen inn, og bebuarane vart haldne unna dei få sitjeplassane der Frans talte.

Besøket var likevel eit høgdepunkt i besøket til paven til Ungarn og Slovakia, hans første utanlandstur sidan ein tarmoperasjon i juli.

Lunik IX er den største av rundt 600 loslitne og segregerte busetjingar der dei fattigaste av Slovakias 400.000 rom bur, ofte utan rennande vatn eller kloakksystem, gass eller straum.

Frans viste til at Slovakias sigøynarsamfunn lenge har vore utsette for fordommar, diskriminering og nedsetjande omtale, også i Den katolske kyrkja.

Men han oppmoda dei likevel til å tenkje på framtida, jobbe seg over hindringar og integrerast betre for å skape eit betre liv for barna sine.

Romfolk i Aust- og Sentral-Europa har lenge vore utsette for rasisme og diskriminering og store hindringar når det gjeld skule og arbeid. Mange skuldar dei for kriminalitet, medan dei sjølve har liten tillit til institusjonane i landa som har svikta dei.

(©NPK)

Pave Frans møtte medlemmer av Slovakias romsamfunn i ein av dei nedslitne busettingane dei bur i aust i landet. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...