The Guardian: 6.500 gjestearbeidarar har døydd i Qatar sidan landet fekk fotball-VM

Over 6.500 gjestearbeidarar har mista livet i Qatar sidan landet for ti år sidan vart tildelt neste års fotball-VM, viser ein analyse utarbeidd av The Guardian.

Kvar einaste veke døyr det i gjennomsnitt tolv gjestearbeidarar frå India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka i Qatar, viser tal den britiske avisa har innhenta frå desse landa.

Det totale dødstalet er truleg langt høgare, sidan tala ikkje inkluderer eit betydeleg tal gjestearbeidarar frå land som Filippinane og Kenya, konstaterer The Guardian. Fjorårets siste månader er heller ikkje med i statistikken.

Qatar har hausta massiv internasjonal kritikk for det Amnesty International og andre har kalla slaveliknande forhold for arbeidarane som byggjer dei mange anlegga som skal stå klare til neste års fotball-VM.

Mange anlegg

I tillegg til sju nye fotballstadion, er det òg bygd ein heilt ny by, ein ny flyplass, nye hotell, nye veganlegg og nye anlegg for offentleg transport i forkant av VM. Arbeidet er det gjestearbeidarar, i hovudsak frå Asia og Afrika, som har stått for.

Sjølv om det av statistikken ikkje går fram kvar dei omkomne jobba, er det i hovudsak truleg snakk om gjestearbeidarar som har jobba ved dei store byggjeprosjekta, seier Nick McGeehan i FairSquare Projects, ein organisasjon som jobbar med rettane til arbeidarane i landa ved Persiabukta.

– Ein betydeleg del av migrantarbeidarane som har mista livet sidan 2011, var i landet eine og åleine fordi Qatar vart tilkjent fotball-VM, seier han til The Guardian.

Internasjonal kritikk

Det er om lag 2 millionar gjestearbeidarar i Qatar, som nyleg innførte ei minstelønn på 1.000 riyal (om lag 2.500 norske kroner) i månaden.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og arbeidstakarorganisasjonen ITUC har tidlegare komme med krass kritikk av forholda for gjestearbeidarane som byggjer VM-anlegg, og Amnesty International har gjentekne gonger stempla bu- og arbeidsforholda til arbeidarane som uhaldbare.

– Sjølv om Qatar har komme med løfte om reformer, er dette framleis ein leikeplass for skruppellause arbeidsgivarar, slo menneskerettsorganisasjonen fast i rapporten «All Work, No Pay» i september 2019.

Proporsjonalt

Qatars regjering nektar ikkje for The Guardians tal over døde, men hevdar at talet er som forventa med tanke på kor mange gjestearbeidarar som er i landet.

– Dødsraten i desse gruppene er som forventa i forhold til storleiken og demografien i dei, heiter det i ei fråsegn frå talsmannen til regjeringa.

Ifølgje talsmannen har gjestearbeidarane tilgang på helsetilbod av førsteklasse, og talet på arbeidsulykker har dei siste åra falle som følgje av nye lover om arbeidsmiljø.

– Kvart tap av menneskeliv er ein tragedie, og vi gjer alt for å prøve å hindre dødsfall i landet vårt, heiter det vidare.

(©NPK)

Gjestearbeidarar frå Asia og Afrika har bygd mesteparten av anlegga som neste år skal huse fotball-VM i Qatar. Tusenvis av dei har måtta bøte med livet. Foto: Magnus Aabech / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...