Turistkommunar toppar lista for alkoholsal

Hyttekommunar som Hemsedal, Hol og Gol ligg på topp i alkoholsalet per innbyggjarar, ifølgje Folkehelseinstituttet. Det er første gong det er laga ei slik oversikt.

Ifølgje Kommunal Rapport toppar Hemsedal lista over alkohol selt frå butikkar og vinmonopol, med ei omsetning på 6,9 liter rein alkohol per innbyggjarar i 2016. Så følgjer Hol (6,8 liter). Gol deler tredjeplassen med Balsfjord (begge 6,5 liter).

Balsfjord i Troms har 5.600 innbyggjarar og eitt pol. Rådmann Ellen Beate Lundberg trur plasseringa på lista kan forklarast med at kommunen har mange hytter.

- Om berre innbyggjarane i Balsfjord hadde konsumert alkoholen, ville det slått ut i form av behov for tenester frå kommunen. Men vi har ikkje observert noko unormalt. Forklaringa ligg med stort sannsyn i at vi har mange hyttefolk som bur i nabokommunen Ballangen, der det ikkje er vinmonopol, seier Lundberg.

Nedst på lista finn vi kommunane Eidskog, Åsnes, Halden, Rakkestad, Kongsvinger, Sør-Odal og Grue - alle med eit sal på mellom 2,7 og 3,3 liter rein alkohol frå butikkar og pol. Felles for dei er nærleik til svenskegrensa.

(©NPK)

Interaktivt kart som viser talet på liter rein alkohol omsett per person i kvar kommune i 2016. Informasjon om kvar kommune, tala er frå FHI.

Tala omfattar alkohol selt frå pol eller i butikkar. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annonse