Valet i Madrid kan sende ytre høgreparti til makta

Tysdag morgon opna stemmelokala i Madrid. Regionvalet kan føre ytre høgre-populistane i Vox til makta saman med konservative Partido Popular (PP).

PP har styrt den spanske hovudstadsregionen sidan 1995, men sjølv om partiet kan hamne heilt opp på 40-talet i valet på tysdag, kan regionleiar Isabel Díaz Ayuso trenge hjelp frå Vox for å styre vidare. Det er ein allianse som går mot strategien til partiet på riksplan, men som Ayuso meiner «ikkje vil vere verdas undergang».

Utsiktene til at Vox kan få politisk makt, har verka samlande på ei elles splitta venstreside, som har jobba for stor deltaking i valet.

Den sosialdemokratiske statsministeren i landet, Pedro Sánchez, har åtvara og sagt at ein koalisjon mellom PP og Vox kan true det demokratiske systemet i Spania.

Venstrealliansen Unidas Podemos, som er i koalisjon med Sanchez-partiet PSOE, har komme opp med slagordet «Fascisme eller demokrati».

Ayuso har på si side sagt at valet for innbyggjarane i Madrid står mellom fridom og sosialisme.

Det er òg eit val om ei regionregjering som har streta imot fleire av dei strengaste koronatiltaka frå regjeringa i landet skal fortsetje å få støtte. Det har halde samfunnet meir ope, men også bidrege til meir smitte enn elles i Spania.

Stemmelokala opna klokka 9 og stengjer klokka 20. Deretter byrjar teljinga umiddelbart.

(©NPK)

Med munnbind og avstand på rundt ein meter stilte innbyggjarane i Madrid seg i kø for å stemme i regionvalet på tysdag. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...