Søreide: Viktig at Nato-møtet vart gjennomført

Ine Eriksen Søreide (H) seier det var viktig at Nato fekk halde utanriksministermøte midt i pandemien. Eit bevis på at vi kan tilpasse oss, seier Nato-sjefen.

– Fleire medlemsland er hardt ramma av pandemien. Derfor var det viktig at møtet vart gjennomført. Det er viktig med kontinuitet i verksemda, seier utanriksminister Søreide i ei pressemelding og minner om at utanriks- og tryggingspolitikken ikkje stoppar opp.

Hylla helsearbeidarar

Pandemien dominerte møtet, som for første gong i Nato-historia var ein videokonferanse. Ministrane vart mellom anna samde om å hylle helsearbeidarar og andre som står i frontlinja i kampen mot viruset.

– Det inkluderer menn og kvinner i uniform som held fram med å jobbe kvar dag for tryggleiken vår, seier generalsekretær Jens Stoltenberg. Han understrekar at Nato kan bidra i den situasjonen medlemslanda og resten av verda er.

Koordinering og logistikk

– Nato vart skapt for å handtere kriser. Vi har gitt øvstkommanderande i oppdrag å koordinere den nødvendige militære assistansen, sa Stoltenberg på ein pressekonferanse etter videomøtet.

Det oppdraget inkluderer å skaffe oversikt over flytransportkapasiteten og sikre leveransar av utstyr. Generalsekretæren takkar Nato-medlemmene for tilboda om hjelp og for hjelp som allereie er gitt, inkludert helsepersonell og utstyr.

– Nato har ikkje ei hovudrolle i kampen mot covid-19, men bidreg mellom anna med logistikk og koordinering. Alliansen har òg ei viktig stabiliserande rolle. Dette er ikkje minst viktig i ein situasjon med stor internasjonal uvisse, seier Søreide.

Stoltenberg forsikrar igjen om at koronautbrotet ikkje har svekt dei operative evnene til alliansen.

– Styrkane våre er klare, og arbeidet vårt held fram. Medan fokuset er på kampen mot covid-19, forsvinn ikkje andre truslar og utfordringar. Vi skal halde fram med å levere tryggleik og forsvar for nesten éin milliard innbyggjarar.

Utvidar i Irak

Ministrane vart samde om at Nato skal ta på seg fleire treningsoppdrag i Irak ved å overta oppgåver frå den breiare globale koalisjonen for å kjempe mot IS. I dag er Irak-oppdraget trappa ned på grunn av koronautbrotet, men skal trappast opp igjen så snart situasjonen tillèt det.

Situasjonen i Afghanistan var òg eit tema på videokonferansen, og Stoltenberg seier at Nato står ved støtta si til ein langvarig fred og stabilitet i landet. Etter at USA og Taliban skreiv under ein fredsavtale, skal Nato redusere nærværet sitt til 12.000 soldatar.

– Det er ikkje bestemt nokon vidare reduksjon, og det vil bli stilt vilkår ved kvart nye steg, seier Nato-sjefen. Det er no opp til afghanarane å komme i gang med samtalar mellom partane i landet.

– Tida er inne for afghanarane til å vise nasjonalt fellesskap til beste for nasjonen, både for å oppnå fred og å kjempe mot viruset.

Samarbeid og utviding

Nato har òg bestemt seg for å styrkje samarbeidet med Ukraina og Georgia, inkludert å halde øvingar i Svartehavet. Alliansen skal samarbeide tettare med FN og bidra med opplæring av fredsbevarande styrkar.

Slutterklæringa frå møtet på torsdag blir avslutta med å ønskje Nord-Makedonia velkommen som den 30. medlemmen i alliansen. Landet vart formelt teke opp i alliansen sist veke.

(©NPK)

Det er viktig med kontinuitet og at Nato-møtet torsdag vart gjennomført, seier utanriksminister Ine Eriksen Søreide etter videokonferansen med Nato-kollegaene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Generalsekretær Jens Stoltenberg leidde videomøtet torsdag og forsikra igjen at Natos operative evne ikkje er svekt av koronapandemien. Arkivfoto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...